Поки що багато хто в нашій країні помилково вважає, що ріпаковий мед невисокої якості і не містить корисних речовин. В інших же країнах давно оцінили його корисні та смакові властивості, і із задоволенням набувають продукту. Давайте розберемося, як відбувається збір такого виду меду і які характеристики він має.
Період збирання ріпакового меду
У нашій країні є досить великі посіви ріпаку. Ця культура — не лише чудовий медонос, але й використовується в багатьох інших галузях:
з насіння отримують ріпакову олію, яка поширена в європейських країнах;
відходи, а точніше — макуха, йде на корм худобі, що відрізняється високим вмістом мікроелементів та вітамінів для інтенсивного росту та набору маси;
зелені стебла стають гарним кормом провесною, коли інші культури тільки починають рости. Після косовиці ріпак розвивається ще інтенсивніше, що робить його рентабельним і вигідним у сільському господарстві.
Крім того, ріпак використовується в текстильній та металургійній промисловості, і в миловарінні.
Як медонос перевага ріпаку полягає в тому, що він починає рано цвісти — з травня-червня, коли інші культури ще не викидають колір. При цьому тривалість цвітіння становить 1 місяць, за який бджоли можуть зібрати близько 50-80 кг меду з одного гектара.
Властивості ріпакового меду
Варто відразу відзначити, що унікальні властивості ріпакового меду дозволяють у невеликих кількостях вживати навіть тим людям, хто має алергію на продукти бджільництва. Щоб візуально визначити продукт, варто звернути увагу на:
колір - золотистий, з кремовим відтінком, іноді трохи жовтуватий;
консистенція - на початку рідка, а після кристалізації досить щільна. Ріпаковий мед цукориться швидко - через 2-3 тижні після збирання, тому при покупці легко відрізнити справжній мед від підробки.
Підвищений вміст води потребує уваги до умов зберігання. Щоб уникнути закисання, його слід зберігати в банку при температурі не вище +10 градусів.
Що стосується цілющих властивостей, то перерахувати все буде складно - крім того, що це відмінні ліки від застуди, мед має високі регенеративні властивості, прискорюючи загоєння ран.
Антибактеріальні властивості допомагають боротися з патогенною флорою кишечника, відновлюючи роботу ШКТ. Ще ріпаковий мед – відмінна профілактика серцево-судинних захворювань, він сприяє зміцненню серцевого м'яза.