Чому мед з різнотрав'я такий різний?

Чому мед з різнотрав'я такий різний?

Існує кілька видів меду, що відрізняються характеристиками, властивостями та навіть зовнішнім виглядом. Наприклад, травневий мед світліший, насичений квітковим ароматом. Мед з різнотрав'я пахне луговими або степовими травами, а гречаний має густий темний колір, який важко переплутати з іншими сортами.

Кожен вид меду має власну класифікацію, поділяючись на підгрупи. У споживачів багато питань виникає з приводу меду з різнотрав'я — чому він так відрізняється у різних пасічників? У нашій статті ми намагатимемося відповісти на це питання детальніше.

Який він — мед із різнотрав'я

Вже за назвою стає зрозумілим, що такий продукт бджільництва збирається з різних трав. Період збору посідає початок-середину літа, залежно від регіону. Відкачування ж виконується в липні-серпні, коли мед повністю дозріває і запечатується бджолами в стільниках.

Колір такого меду коливається від світло-бурштинового до світло-коричневого. У кожній місцевості переважає певний вид трав, які задають відтінок. Те саме стосується і смакових якостей — можуть відчуватися відтінки шавлії, чебрецю, звіробою або лісової суниці.

Види меду

Загальна класифікація має на увазі два види меду: монофлерний та поліфлерний. У першому випадку переважає якийсь один вид рослини, який формує смакові та інші властивості продукту. У другому — збирання здійснюється з різних квіток, що належать кільком видам рослин.

Що стосується безпосередньо меду з різнотрав'я, його можна розділити на кілька груп, залежно від місця розташування пасіки:

  • луговий - наділений смаком і ароматом таких лугових трав, як чебрець, шавлія, материнка і конюшина. Він має легкий пряний смак, містить фолієву кислоту та рибофлавін, які корисні при лікуванні горла та органів ШКТ;

  • гірський - відрізняється екологічністю. Бджоли збирають нектар з білої акації, вівсяниці, еспарцету та волошки. Це мед з дуже світлим відтінком та відмінними смаковими якостями;

  • лісовий - збирається переважно з черемхи, липи, горобини. Також може бути нектар з кущів горобини, дикої малини. Особливо цінується мед, зібраний у період цвітіння суниці;

  • степовий - найбільш корисний і цілющий, тому що в степах росте багато лікарських трав. Колір золотистий, в ароматі та смаку можна вловити ноти буркуну, звіробою, будяка, адоніса.

Мед з різнотрав'я - це корисний і смачний десерт, який має унікальні властивості для здоров'я і хорошого самопочуття.

140

0

0

Залишіть свій коментар

Максим С

єБджоли

Інші статті
subscriptionБудьте в курсі новин, знижок, акцій та спец. пропозицій
Всі права захищені "єБджоли" © 2024