Що виробляє бджола з пилку та нектару соняшника

Що виробляє бджола з пилку та нектару соняшника

Сезон медозбору відкривається навесні та закінчується восени. Поки цвітуть трави, чагарники, сільськогосподарські культури та дерева, бджоли активно запасаються пилком та нектаром. Кількість збору залежить від місця розташування пасіки, оскільки найбільш ефективний рік здійснюється в межах двох кілометрів.

Найбільш зручним для збору вважається соняшник, тому що він має безліч дрібних квіток, є носієм нектару та пилку. Незважаючи на те, що соняшник не показує високих медоносних властивостей, багато пасічників розміщують вулики в безпосередній близькості до цієї культури. Таким чином виділяється окремий вид продукту – мед соняшнику.

Як з нектару виходить мед

Кожна бджола виконує свою роботу. Складальниця приносить у вулик нектар у спеціальному хоботку та шлуночку. Після цього передає його приймальниці. Бджола, яка приймає продукт, займається його обробкою. Це складний процес, в результаті якого виходить мед, що заповнює стільники. Коли випаровується необхідна кількість вологи, стільника запечатують як консерву.

Такий продукт називається зрілим. Якщо це мед соняшнику, його відрізняє світлий відтінок і крупнозернистость при кристалізації. На зиму краще не залишати його бджолам, тому що він швидко зацукриться.

Що отримує бджола з пилку

Не кожен обиватель знає, навіщо бджолі пилок. Вона їм потрібна для виробництва перги, якою харчується матка та підростаючі личинки. Коли виникає потреба в білку — бджоли збирають її на свої обніжжя і приносять у вулик.

На вході в будиночок встановлюється пилковловлювач. Коли через нього проходить бджола, грудочки пилку падають у спеціальний короб. За поганої дощової погоди його краще прибрати, тому що суха порошкоподібна речовина перетвориться на жижу.

Чому бджоли люблять збирати нектар із соняшника

Період цвітіння соняшника – близько місяця. За цей час бджоли встигають запастись великою кількістю меду. Але так як його не можна залишати в зимівлю, то пасічники весь відкачують на продаж. Властивості меду соняшника дуже недооцінені споживачем. Про них слід знати:

  • містить вітаміни п'яти груп;

  • у ньому багато ензимів та кислот, необхідних для синтезу білка;

  • має підвищений вміст глюкози;

  • зміцнює імунітет;

  • входить до складу омолоджувальних косметичних засобів;

  • діє як антидепресант.

Це лише кілька характеристик із багатьох, якими наділений соняшниковий мед.

126

0

0

Залишіть свій коментар

Максим С

єБджоли

Інші статті
subscriptionБудьте в курсі новин, знижок, акцій та спец. пропозицій
Всі права захищені "єБджоли" © 2024