У чому цінність гірського меду

У чому цінність гірського меду

Гірська місцевість відрізняється особливим кліматом, унікальною флорою та чистою екологією. На ній росте велика кількість медоносів: квітів, трав, чагарників та дерев. Вони забезпечують бджіл постійною роботою протягом усього весняно-осіннього сезону.

Чому ж гірський мед так цінується на ринку? У чому його особливість, які корисні властивості має? Ті, хто цікавився вартістю такого виду меду, зміг помітити, що ціна на порядок вища за інші види продукту.

Походження гірського меду

На гірських схилах росте багато лікарських трав. Наприклад, у Карпатах із 2000 видів рослин близько 800 — лікувальні. Від часу збору залежать смакові, цілющі та інші властивості меду. Залежно від місця розташування пасіки та сезону збору, мед може бути як світло-кремового, так і коричневого відтінку.

Гірський мед - це вид різнотрав'я, проте він кардинально відрізняється від того варіанту, до якого ми звикли. Збір нектару з таких рослин, як чебрець, волошка, звіробій і конюшина, обумовлює характерний аромат і насичений смак.

Види гірського меду

Продукт із гірської місцевості – це загальна класифікація. Він поділяється на підгрупи, які мають свої особливості:

  • дикий - найрідкісніший вид меду, оскільки його збирають із вуликів диких бджіл. Комахи відрізняються агресивним характером, тому збір досить небезпечний і скрутний через специфіку місцевості. Дикий мед може роками не кристалізуватися, має дуже специфічний смак та аромат;

  • кавказька та чорногорська — названа на честь регіонів збору. Його відмінність від інших криється в унікальному складі: у горах цих регіонів ростуть трави, яких не знайти у низовині. Кавказький мед сприяє загоєнню ран, чорногорський - чудовий антидепресант;

  • каштановий - відноситься до окремого виду, так як виробляється на великій висоті. Має темний відтінок через специфіку дерева. Такий мед вважають найкращим профілактичним засобом для судин та кровоносної системи.

Смакові та корисні властивості

Так як нектар збирається з різних трав і квіток, то його смакові характеристики відрізняються, залежно від сезону і місцевості. Можна виділити кілька загальних властивостей:

  • яскраво виражений квітковий аромат;

  • помірна терпкість і гіркуватість;

  • насолода і тривалий приємний післясмак.

Вам навряд чи вдасться знайти продукт із таким високим вмістом корисних речовин. Вітаміни груп B, С, РР, До, Н, ферменти, мікроелементи. Гірський мед найбільш екологічний, тому цінується більше за інших.

107

0

0

Залишіть свій коментар

Максим С

єБджоли

Інші статті
subscriptionБудьте в курсі новин, знижок, акцій та спец. пропозицій
Всі права захищені "єБджоли" © 2024