Весняний мед - час першого відкачування

Весняний мед - час першого відкачування

Усі знайомі з таким поняттям, як травневий мед. Він вважається найкориснішим, оскільки збір посідає певний вид трав і квітів. Але далеко не всі знають, як і коли насправді відбувається перше відкачування меду, за якими ознаками досвідчений пасічник визначає, що настав час діставати медогонку.

Вже з середини травня можна побачити масу оголошень про продаж сезонного меду. Наскільки він якісний і чи не є це хитрощами недобросовісних підприємців? Щоб не потрапити на фальсифікат, варто розібратися з тим, коли качають весняний мед і чи реально продавати травневий продукт цього місяця.

Коли качають перший мед

Щоб мед володів усіма своїми чудодійними властивостями, важливо дотримуватися певних правил, враховувати безліч нюансів. Пасічник, який відповідально підходить до питання відкачування, знає, як визначити, що настав той самий час.

Насамперед слід перевірити, чи готовий мед до процедури. Для цього необхідно дістати рамку та подивитися, чи запечатаний мед. Бджоли набагато розумніші за людей у цьому сенсі. Вони витримують термін ферментації і потім запечатують стільники. Якщо більше четвертої частини рамки готові, то можна приступати до роботи.\

Чому можна качати тільки запечатаний мед

Як весняний, так і будь-який інший мед має пройти всі етапи виробництва. Спочатку в ньому багато води, яка має випаруватися. Бджола чекає цього моменту і дуже сприяє процесу випарювання рідини. Тільки коли мед стає густим і тягучим, починає запечатувати.

Якщо поспішити і забрати мед до готовності, він буде перенасичений вологою і незабаром закисне. Якщо ваш куплений мед «забродив» — це ознака того, що пасічник відкачав його зарано.

Чи існує реальний травневий мед у травні?

За весь весняно-осінній сезон мед відкачують кілька разів. Перший захід залежить від кількох факторів:

  • наскільки швидко настало тепло, щоб бджоли могли здійснювати вильоти;

  • як часто йдуть дощі;

  • яка інтенсивність цвітіння у цій місцевості та регіоні.

У різних куточках країни час першого відкачування приходить по-своєму. У південних регіонах тепло приходить швидше, тому цілком можливе перше відкачування вже в травні. В решті частин України частіше відкачують весняний мед у червні, а якщо погода була несприятливою, то навіть у липні. Востаннє бджолярі качають мед не пізніше серпня, тому що вже у вересні бджоли починають підготовку до зимівлі.

153

0

0

Залишіть свій коментар

Максим С

єБджоли

Інші статті
subscriptionБудьте в курсі новин, знижок, акцій та спец. пропозицій
Всі права захищені "єБджоли" © 2024