Кристалізація меду це природний процес або визнання подделки?

Чому відбувається кристалізація меду і як вибрати кращий продукт

Багато хто любить мед за його особливий аромат, насиченість і солодкість. Особливо приємно лікуватися медом під час застуди, адже він смачніший і корисніший за будь-які ліки. Існують найрізноманітніші види цього вітамінного десерту: мед липи, акації, різнотрав'я, гречаний, з іван-чаю та багато інших. Розібратися у всіх сортах неможливо звичайному покупцеві, а тим більше зрозуміти, чому мед кристалізується і чи добре це. Деякі думають, що таким чином мед псується, що найкраще купувати рідкий, який тягнеться на ложці. Давайте розберемося, що таке кристалізація, з чим вона пов'язана і як купити справжній мед.

Кристалізація меду: що це означає

Мед на 18% складається з води, а на 80% - з фруктози, сахарози і глюкози. Ще в ньому дуже багато вітамінів групи B і C, білків, солей кальцію, натрію, магнію, заліза, фосфору. Кристалізація - природний процес для меду. Навпаки - якщо він довго залишається рідким, значить з ним щось не так.

Кристали цукру після утворення опускаються на дно банки. Тому ми можемо спостерігати спочатку лише нижню частину ємності із засахареним медом. З часом він весь кристалізується, але залишається таким же корисним і смачним, просто більш густим і навіть твердим.

Справжній мед приходить у таку консистенцію досить швидко - протягом 3-4 тижнів з дня відкачування. Багато залежить від часу і погоди під час збору, типу квіткової сировини, наявності пилку і умов зберігання.

З яких причин мед не цукрується

Сьогодні дуже складно купити справжній мед. Несумлінні виробники навчилися таким технологіям, що відрізнити підробку зможе далеко не кожен фахівець. Що означає, якщо мед залишається в рідкому вигляді протягом тривалого часу - півроку і більше? На це є кілька причин:

  1. Недозрілий мед. Він зібраний занадто рано, коли процес ферментації ще не завершився і залишилося багато води у складі.

  2. Неправильне зберігання. При температурі +20 і вище, процес кристалізації сповільнюється і мед залишається рідким. Але в цей час він втрачає багато вітамінів.

  3. Підгодівля сиропом. Деякі пасічники, щоб отримати більший урожай, додають бджолам цукровий сироп. В результаті не утворюються кристали, а корисна складова незначна.

  4. Свідомий нагрів. Продавці хочуть надати меду товарного вигляду і нагрівають його для розчинення кристалів. Якщо температура перевищує +40°, то вітаміни руйнуються.

Купуючи мед, намагайтеся знаходити перевірених продавців з гарною репутацією. Не економте на ціні - дешевий мед не може бути якісним.

Як правильно декристалізувати або розігріти мед

Якщо мед закристалізувався - це не привід для занепокоєння. Цей процес природний і не впливає на його корисні властивості. Однак, якщо вам або вашому клієнту потрібен рідкий або розігрітий мед, то можна провести його декристалізацію. Для цього важливо дотримуватися кількох правил, щоб не пошкодити продукт і зберегти його корисні якості.

  • Використовуйте водяну баню. Налийте в каструлю воду і підігрійте її до температури не вище +40°C. Помістіть банку з медом у каструлю так, щоб вода не доходила до кришки. Поступово мед почне танути.

  • Не перегрівайте мед. При температурі вище +40°C мед втрачає свої корисні властивості, в тому числі вітаміни і ферменти. Тому стежте за температурою води і не допускайте перегріву.

  • Перемішуйте мед. Для рівномірного прогріву періодично помішуйте мед чистою ложкою. Це допоможе йому швидше і рівномірніше стати рідким.

  • Уникайте мікрохвильовки. Мікрохвильова піч може нагріти мед нерівномірно і занадто сильно, що призведе до втрати корисних речовин. Краще використовувати повільне і рівномірне нагрівання на водяній бані.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете повернути меду рідку консистенцію і зберегти його корисні властивості.

Часті запитання

Чому мед кристалізується?

Кристалізація меду - це природний процес, викликаний вмістом у ньому цукрів. Справжній мед зазвичай кристалізується через 3-4 тижні після збору.

Чи впливає кристалізація на якість меду?

Ні, кристалізація не впливає на корисні властивості меду. Він залишається таким же смачним і поживним.

Як повернути меду рідку консистенцію?

Нагрівайте мед на водяній бані при температурі не вище 40°C. Уникайте перегріву, щоб зберегти всі корисні речовини.

Як зберігати мед, щоб він довше залишався рідким?

Зберігайте мед при температурі нижче 20°C і уникайте прямих сонячних променів.

Чому мед може не кристалізуватися?

Це може бути пов'язано з додаванням сиропу бджолам, нагріванням меду для надання товарного вигляду або неправильним зберіганням.

Що робити, якщо мед зберігається занадто довго в рідкому вигляді?

Це може вказувати на підробку або неправильне зберігання. Купуйте мед у перевірених виробників.

708

0

0

Залишіть свій коментар
Максим

Максим

єБджоли, бджоляр, 50+ бджолосімей

Інші статті

Підтримати проєкт

Сподобався матеріал? Підтримайте мене! Ви можете "пригостити кавою" через платформу Buy Me a Coffee. Ваша допомога допоможе розвивати платформу та створювати ще більше корисного контенту для спільноти.

subscriptionБудьте в курсі новин, знижок, акцій та спец. пропозицій
Всі права захищені "єБджоли" © 2025
Будь-яке копіювання текстів або зображень, включаючи парсинг даних, а також розповсюдження інформації проєкту "єБджоли" заборонено без письмового дозволу. Цитування матеріалів сайту "єБджоли" дозволено за умови розміщення відкритого для пошукових систем гіперпосилання на конкретний матеріал, починаючи з третього абзацу. Матеріали з позначкою "Реклама" публікуються на правах реклами.